MÚSICS DE LA LOCOMOTORA A LES JAMS JAZZCLASS
Des de fa uns anys alguns dels músics de la Locomotora Negra estem participant en les jam sessions que organitza la Fundació JazzClass col·laborant en la tasca difusora d’aquesta entitat. La Fundació Catalana Jazz Clàssic (Jazz Class) és una organització amb arrels en la nostra pròpia orquestra que neix amb la intenció de conservar, organitzar i difondre el patrimoni jazzístic del nostre país (discs, filmacions, llibres, pòsters…), a l’hora que en difon el seu coneixement des de la perspectiva del jazz tradicional, aquell que conserva els trets musicals propis del jazz original.
Amb la intenció de donar a conèixer diferents aspectes del jazz, les jams de la Fundació giren a l’entorn de temàtiques que expliquem i il·lustrem amb les interpretacions triades entre les composicions més adequades al tema. Així, a més de les tradicionals trobades dedicades a l’estil New Orleans o als temes nadalencs, hem participat en jams dedicades a grans figures del jazz (Ellington, Basie, Fats Waller, Mezz Mezzrow…), a ciutats i indrets (New York, Kansas City, Europa…) i, també, a aspectes concrets del llenguatge del jazz (ritme, tècnica instrumental…).
Conduïdes pel Toni Gili (tenor saxofon), a aquestes jams hi participen regularment “locomotoros” com en Ricard Gili (tp), el Marc Trepat (tb), en Miquel Donat (tp), el Jordi Casanovas (b), el Carles Gili (bat), i més esporàdicament, els saxofonistes Tomàs Gonzalez i l’Albert Gassull. Però no són ells els únics músics que podeu veure i escoltar en aquestes jams ja que en la secció rítmica habitual hi trobem l’Octavi Bañul (p), Pep Rius (g) i Martí Elias (bat). A ells s’hi afegeixen des de músics molt joves fins a altres força més grans. Ja siguin músics que comencen o músics amb una llarga trajectòria tots aporten amb entusiasme grans moments de jazz i swing. Entre ells podem anomenar Oriol Romaní i Fritz Quentin (cl), Sergi Boqué i Marc Martin al piano, Carles Romea i Ron Burke (g), Octavi G. Coronado (veu), Jesús Portella (wh-b i veu), Josep Lluís Làzaro (bj), Eva Marín (tb) que amb les seves participacions han donat a les jams el seu sentit original: el de trobada informal on tots ens podem esplaiar en un context distés i obert que facilita l’aparició de grans moments musicals.
Les jams sessions mensuals es van desenvolupar durant força temps a la Nau Ivanow de la Sagrera fins que qüestions tècnico-administratives van forçar el seu trasllat a l’Auditori de Can Fabra i a l’espai cultural de Fabra i Coats a Sant Andreu. Paral·lelament, a l’altra punta de la ciutat, a Sarrià, el centre cívic de la Casa Orlandai s’ha constituït, amb les seves jams trimestrals, en un altre dels punts d’aquesta interessant activitat.
Si esteu interessats en aquestes jams on podeu veure els músics de la Locomotora en un altre context, podeu consultar les activitats de la Fundació a la seva pàgina web www.jazzclass.org. No us ho perdeu!!!